top of page

 

 

Wat is haptonomie?

Haptonomie is de leer die zich bezig houdt met de ontwikkeling van
het menselijke gevoelsleven en de relaties met de mensen om je heen.
Het gaat over ontmoeten, over (aan)raken en geraakt worden in je gevoel
en over verbinding. Je hebt an
dere mensen nodig om jezelf te leren kennen.
Door deze ervaringen met anderen kun je leren en groeien.

 

Haptotherapie

 

Haptotherapie is de praktische toepassing van haptonomie. Door ervaringsgerichte oefeningen leer je luisteren naar je gevoel en de signalen die je lichaam je geeft.

Gevoelservaringen worden door ons lichaam onthouden en onbewust meegedragen. Vroegere ervaringen kunnen soms ineens weer naar boven komen door iets wat je meemaakt en je beleving van dit moment een kleur geven. Ze kunnen spanning oproepen en ervoor zorgen dat je in een overlevingsstand gaat, waardoor je deze gevoelens niet meer goed kunt toelaten.

Haptotherapie helpt om deze gevoelens en emoties in het hier en nu te (h)erkennen en leert je om anders met spanning om te gaan. Met haptotherapie kun je ervaren waar je grenzen liggen en welke beweging je als vanzelf maakt. Door samen te oefenen en ervaren, kun je onderzoeken wat helpend is voor je en wat niet. Je lichaam geeft het duidelijk aan en als je je hiervan bewust wordt, kun je nieuwe mogelijkheden ontdekken en andere keuzes maken. Niet door iets af te leren, maar juist door dingen toe te voegen. De ervaringen uit de sessies neem je mee naar je dagelijks leven waar je ze kan gaan herkennen en toepassen. 

Als je meer rekening gaat houden met je eigen gevoel, kun je je vrijer bewegen in het contact en voel je meer verbinding met anderen.

“Jezelf leren kennen door het contact met de ander”

“Het krachtige van haptotherapie is dat het inzicht blijft, omdat je het hebt ervaren”

bottom of page